Sider

onsdag den 17. september 2014

Græskarboller - Low carb


Hvis du var vild med broccolibollerne, så vil du elske disse græskarboller!

Bollerne dejligt milde i smagen, som gør dem til en rigtig god all-around bolle. Du kan komme hvad som helt på dem. Jeg har allerede testet dem med peanutbutter, ost og en tunsalat med chilimayo.
Konsistensen er fast, svampet og har et dejligt bid fra de hele kerner.  Nok den bedste Low carb bolle jeg har bagt til dato!

Bollerne har jeg bagt med pofiber. Pofiber er tørrede kartoffelflager, den er helt smagsneutral. Kulhydreat indholdet pr. 100 g ligger på 12 g. Den indeholder hele 70 % fibre og er derfor mega væskeabsorberende og giver et fast bagværk og er min foretrukne melerstatning.
Pofiber er man nødt til at finde enten i netbutikker eller i helsekosten, det er dog ikke dyrt. Prisen ligger på omkring 25 kr.
Nogle steder er det billigere fx. her hos LCHF Butikken

Græskarboller:
- ca. 6 store boller

1/2 butternutsquash ( fx. kun toppen )
1 lille squash
2 æg + 2 æggehvider ( gem blommerne til at pensle bollerne med, eller brug dem til en mayo )
100 g pofiber ( kan erstattes af kokosfibermel )
2 spsk kokosfibermel
2 spsk loppefrøskaller
1 1/2 dl skyr
1 tsk salt
1/2 dl solsikkekerner
1/2 dl græskarkerner + drys til toppen

Sådan gør du: 

Tænd ovnen på 160 grader.

Riv butternutsquash og squashen groft.
Pisk æg, æggehvider, salt og skyr sammen.
Bland æggemassen sammen med de revet grøntsager.
Tilsæt kernerne og rør det godt rundt.
Rør pofiber, kokosfibermel og loppefrøskaller i, rør det godt rundt og lad dejen stå og suge væde til sig i 10 min.
Med fugtige hænder formes der 6 store boller, sæt bollerne på en bageplade med bagepapir.
Pensel bollerne med æggeblomme og drys med græskarkerner.

Bag bollerne midt i ovnen i 45 min.

Lad bollerne afkøle helt på en bagerist.
Bollerne kan holde sig 1-2 dage udenfor køleskabet, 4-5 dage i køleskabet og kan desuden fryses ned og tages op efter behov.

HUSK: at selvom bollerne ligner alm. boller, og har bid som alm. boller, så består de primært af grøntsager og vil derfor være til den fugtige side. Det betyder dog ikke at de er ubagte. De kan bare aldrig blive helt lige som boller bagt på traditionelvis.



21 kommentarer:

  1. MUMS, hvor ser det lækkert ud! :-) Kh Cathrine // www.cathrineyoga.dk

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Cathrine! Bollerne er intet mindre end fantastiske!
      Kh maria

      Slet
  2. Wee har en græskar liggende så disse boller på prøves.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det kunne da ikke være mere oplagt (;

      Slet
  3. Ih, sikke dog en fantastisk opfindelse! Kan lige forestille mig, hvor godt græskar fungerer i boller. Og så den fine gule farve, altså... :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det fungerer bare så godt! Bollerne er bare noget så skønne!

      Slet
  4. Hedder det ikke butternut squash? Hvor køber du dem?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo det før da - det er rettet nu! (;

      Jeg køber butternutsquash i Føtex, Brugsen, Irma, hos aarstiderne og i torvehallerne.

      Slet
  5. Ville man mon kunne bruge hokaido i stedet for butternut?

    SvarSlet
  6. Skal lige til at prøve dem - de ser meget lækre ud.. Tror du man kan skippe skyr'en uden det gør noget, eller ville du erstatte det med noget andet? På forhånd tak :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Vil du skippe skyren for at gøre dem laktosefrie? Isåfald tænker jeg at kokosmælk ville kunne brugs istedet. Ellers kan man sagtens bruge andre surmælksprodukter.

      God søndag
      Kh maria

      Slet
  7. Ih, hvor ser de lækre ud! De skal prøves i weekenden ;-)
    Kh Cathrine fra www.cathrineyoga.dk

    SvarSlet
    Svar
    1. Hi hi Cathrine! Det har du allerede skrevet en gang (; men det bliver bollerne nu ikke dårligere af ;)

      God søndag
      Kh maria

      Slet
  8. Svar
    1. Nej denne gang skal der ikke bagepulver i, jeg syntes ikke det hæver og så syntes jeg ikke det er nødvendig at tilsætte det (;

      Slet
  9. Jeg lavede dem med hokaido istedet for butternut, brugte en hel og fordoblede opskriften hvilket gav 20 alm boller. Smager virkelig godt, selvom jeg var meget skeptisk overfor konsistensen af dejen...eg ville nok fordoble mængden af salt næste gang - men jeg er også en sucker for salt :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor salt det skal være er jo en smags sag, jeg er også selv en sukker for salt (;
      Dejligt du kunne li bollerne og dejligt med hele 20 af slagsen - jeg må selv igang med en portion snart (:

      Slet
  10. jeg har bagt bollerne for 2. gang i dag, dog med kokosfibermel i stedet for pofiber, hørfrø i stedet for solsikkekerner og hampefrømel istedet for de 2 spsk. kokosfibermel. Første gang jeg bagte dem, fik de ikke en sprød skorpe, men her anden gang skruede jeg ovnen op på 200 grader. Det gjorde forskellen og gav en lækker, saftig bolle med en sprød skorpe. Den milde kokossmag sammen med græskaren, hørfrøene og græskarkernerne er bare så lækker!

    Tusind tak for en fantastisk opskrift, som kan varieres til det uendelige.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ej hvor er det bare dejligt at høre! Ih det gør mig så glad!

      Slet