Sider
▼
mandag den 18. august 2014
Den perfekte hummus
Hvordan laver man den perfekte hummus? - Det er et spørgsmål, jeg har stillet i mange år.
Og som jeg nu elendig har fundet svaret på...
Vi er ret glade for hummus hjemme hos mig og der går sjældent længe imellem der står en skål med hummus på bordet.
Men den har ikke altid været hjemmelavet - vi har nemlig en meget stor kærlighed til hummusen fra Det Sunde Køkken - et lækkert take away sted på Frederiksberg, den har den helt rigtige smag og den mest cremede og elastiske konsistens og lige præcis sådan skal en hummus være for os.
Jeg har forsøgt utallige gange at efterligne den herhjemme, smagen kom jeg hurtig frem til, men konsistensen, den var straks sværere at efterligne.
I min jagt på den perfekt hummus har jeg gjort mig følgende erfaringer:
1. Man skal bruge de rigtig råvarer!
2. Det tager tid!
3. Man skal bruge det rigtigt udstyr!
Råvarer!
Som med al slags madlavning, så et det enormt vigtig at bruge de rigtige råvarer, find en god tahin hos din orientalske købmand og udvælg dig den bedste spidskommen, jeg køber min hos ASA Trading i torvehallerne, kan du ikke lige komme forbi der, så har de også en online shop hvor du kan købe alle de skønne krydderier, spidskommen finder du lige her.
Tid!
Man kommer ikke hurtigt til en god hummus, fordi det bedste resultat får man altså ved at bruge tørrede kikærter, som man selv udbløder og koger - glem alt om dåse kikærter her.
Udstyr!
Når du skal lave en ultra cremet hummus, kommer du ikke udenom at bruge en foodprocessor, jeg bruger en Magimix CS 5200 XL.
Iblødsætning af kikærter:
Dagen før hummusen skal bruges i blødsættes kikærterne.
Kom 1 pose kikærter (400 g) i en stor skål, hæld koldt vand på så der er dobbelt så meget vand, som kikærter. Tilsæt 1 tsk natron i vandet og lad kikærterne stå i blød i min. 10 timer.
Hvorfor så tilsætte natron? Natron forhindre kalken i vandet og pektinerne fra kikærterne i at klumpe sammen. På den måde får man en mere glat og ensartet hummus.
Kogning af kikærter:
Hæld vandet fra de i blødsatte kikærter, skyld dem godt og kom dem i en stor gryde med masser af vand og 1/2 tsk. natron. Ikke noget salt. Salt gør at kikærterne bevarer deres fasthed og vi vil altså gerne have bløde, meget bløde kikærter, så ikke noget salt i kogevandet.
Bring gryden i kog og skru ned på lavt blus når vandet koger. Lad kikærterne koge 2-3 timer.
Hæld vandet fra kikærterne gennem en sigte og lad kikærterne køle af.
Jeg får lidt over 800 g kogte kikærter ud af en pose, dem deler jeg i 4 portioner. 3 af dem fryser jeg ned, så har jeg dem til en anden gang hvor der enten skal laves hummus eller bare en salat med kikærter.
HUMMUS - den perfekte:
250 g kogte kikærter
1 fed hvidløg, fint rever
Saften fra 1/2-1 citron
1 stor spsk. tahin
1 tsk. spidskommen
2 tsk. flagesalt
1/2 squsah, i skiver
FREMGANGSMÅDE:
Kom alle ingredienser i foodprocessoren og lad den køre i 3-5 min. Det giver den lækreste og cremede hummus!
Smag hummusen til, måske den skal have mere salt, citron eller spidskommen.
Anret hummusen i en skål og med en teske laves der fordybninger i hummusen.
Drys med paprika, sesamfrø og dryp med lidt god olivenolie.
Hummusen kan holde sig i en lukket beholder i køleskabet i min. 1 uge.
FOTO & STYLING: Maria - Vanløse Blues
OPSKRIFT: Maria - Vanløse Blues
GEAR & GREJ: Magimix CS 5200 XL foodprocessor
REGI: -
Mums- den ser så lækker ud- elsker Hummus!
SvarSletTak Sara! (: jeg ELSKER også bare hummus!
Slet2-3 timer er meget mere end hvad jeg normalt har læst. Er det bedre med lang tid?
SvarSletDet er rigtigt at man kun plejer at koge kikærter i 45-60 min - det er også helt fint hvis du skal bruge dem i en salat fx. Men hvis de skal bruges til hummus er det en stor fordel at koge dem i lang tid da de bliver utrolig bløde og derfor kan give en lækker og cremet hummus.
SletJeg ææælsker hummus :-)
SvarSletJeg plejer at købe Irmas "hjemmelavede". Den smager fantastisk men det kunne da godt være, at jeg skulle kaste mig over hjemmelavet-hjemmelavet en dag. Hvis bare man har fået udblødt og kogt kikærterne, er det jo en nem sag.
Kan man andet end elske hummus (;
SletNej når først kikærterne er udblødte og kogte så er det ingen sag at lave en god hjemmelavet hummus (:
Er nysgerrig: Hvorfor kommer du natron i?
SvarSletSkøn blog du har,flotte indbydende billeder og inspirerende opskrifter!
Tusind tak for de søde ord Annette ;) det gør mig da bare helt vildt glad
SletÅrsagen til at jeg kommer natron i har jeg beskrevet lige her:
"Hvorfor så tilsætte natron? Natron forhindre kalken i vandet og pektinerne fra kikærterne i at klumpe sammen. På den måde får man en mere glat og ensartet hummus." - jeg håber det var svar nok (;
Takfor svar og undskyld ulejligheden,jeg havde åbenbart ikke læst dit indlæg grundigt nok.
SletJeg må lukke "gluggerne"ordentlig op fremover!!! ;-)
Det er helt i orden Annette! Du spørger bare løs (;
SletKh maria
at det er godt med natron i udblødningsvandet, bevirker også, at man ikke "prutter" så meget efter indtagelsen. Hvis du også kommer natron i kogevandet til f.eks. bønner, beholder de deres grønne farve og bliver ikke grå og kedelige.
SletM.v.h.
Anne Mette
Hvad er det du har drysset med på den færdige version (på det flotte billede:))?
SvarSlet