Køkken Basics: Hjemmelavet mandelmælk


Her kommer en lille guide til hvordan du nemt kan lave hjemmelavet mandelmælk, som smager dejligt i kaffe, i chiagrød, på havregrød, på danske jordbær eller bare serveret straight up i et glas med et par isterninger og et sugerør - fordi alt smager bedre når det drikkes med sugerør!


Hjemmelavet mandelmælk smager så meget bedre end den du kan købe i butikkerne - den smager nemlig rent faktisk af mandler!
Problemet med mandelmælken du kan købe i butikkerne, er at den altid er så hvinende sød, og smager mere af sukker end af mandler - det kan jo selvfølgelig være en smagssag om det er en fordel eller ulempe. Jeg foretrækker nu altså at mandelmælk smager af mandler.
Og har du en god blender så er det ingen sag at få en lækker, cremet og virkelig dejlig mandelmælk.

Jeg bruger en Wilfa Raw Fuel blender som er blevet min trofaste makker når der skal laves greenies og nu også mandelmælk.


Du skal starte dagen før, fordi mandlerne skal sættes i blød i vand og trække natten over.
Det gør man fordi nødder, kerner og frø indeholder enzymhæmmere.
Enzymerne sørger for at nødden ikke spirer før den har de rette vækstbetingelser, altså i vand.
Nødder indeholder også fytinsyre som hæmmer optagelsen af næringsstoffer som calcium, magnesium, jern og zink. Så ved at iblødsætte nødderne fjerner man fytinsyren og øger dermed optagelsen af de vigtige næringsstoffer.
Derudover smager nødder, der har været sat i blød tit også meget bedre, det er fordi garvesyren og tanninerne i nødderne også opløses i vandet.

Der er altså udelukkende kun gode fordele ved at sætte mandlerne i blød, inden de laves til mandelmælk, selv om det kan være fristende at springe trinet over, du belønnes altså med en meget sundere og mere velsmagende mandelmælk, ved at starte dagen før med at sætte mandlerne i blød.

Jeg søder min mandelmælk med dadler - ikke for at den skal være sød, men for at fremhæve smagen, det er også derfor, der tilsættes en lille smule salt. Dadlerne er meget smagsneutral, man kunne også tilsætte en vaniljestang, så smager mandelmælken dejligt af vanilje. Men ønsker du en ren mandelsmag så anbefaler jeg at du søder med dadler.
Start med et par stykker af gangen og stop når du har opnået din foretrukne sødning.


Hjemmelavet mandelmælk
- 1 liter

150 g mandler
4 - 8 dadler, uden sten, alt efter hvor sød du foretrækker mælken.
1 nip salt
1 liter vand

Fremgangsmåde:

Sæt mandlerne i blød natten over i kold rent vand eller i min. 8 timer.
Hæld vandet fra og kasser det.

Kom mandlerne i en blender sammen med dadler, salt og 1 liter frisk koldt vand.
Blend det grundigt sammen i 2-5 min. alt efter hvor kraftig din blender er.

Placer et ostelærred i en si over en skål og hæld mælken igennem. Pres mælken hårdt ud af lærredet.
Hæld mandelmælken på rene flasker og opbevar dem i køleskabet hvor det holder sig 3-5 dage.

Pulpen, der bliver tilbage kan du gemme og lave til konfektkugler, bruge det i kager, vafler, pandekager og brød og i vegetariske bøffer, du kan også bage det ved lav temperatur i ovnen til det er helt tørt og så har din egen hjemmelavede mandelmel.



TIP - Se hvordan du laver andre nøddemælk her:

Nougatmælk - nøddemælk lavet af ristede hasselnødder

FOTO & STYLING: Maria - Vanløse Blues
OPSKRIFTER: Maria - Vanløse Blues
GEAR & GREJ: Wilfa Raw Fuel Blender
REGI: -



Etiketter: , , ,