Sider

tirsdag den 21. august 2012

Ovnbagte falafler



Sprøde udenpå - bløde inden i og med smag af masser af krydderier. Sådan er den perfekte falaffel for mig.

Men falafler behøver ikke steges i masser af olie for at blive sprøde.
De kan bages i ovnen og stadige blive sprøde, lækre og helt perfekte.

Falafler er noget jeg laver tit - Jeg er nemlig ret så vild med falafler!
Derfor laver jeg også altid en kæmpe portion, nu jeg alligevel er igang. Og med kæmpe portion mener jeg dobbelt størrelse af mængden i opskriften her.
Dem der ikke bliver spist med det samme, bliver frosset ned.
På den måde kan jeg altid lige lune et par stykker til de dage hvor det gerne må være nemt og hurtigt.




OVNBAGTE FALAFLER:
- en bradepande fuld

250 g kikæter (tørvægt)
1 stor håndfuld bredbladet persille
1 løg
5 fed hvidløg
1 rød chili - befriet for kerner
2 tsk. stødt koriander
2 tsk. spidskommen
2 tsk. flagesalt
1 tsk. bagepulver
1 spsk. loppefrøskaller



FREMGANGSMÅDE:

Sæt kikærterne i blød i vand i min. 10-12 timer.

Hæld vandet fra kikærterne. Skyl og afdryp dem.
OBS: kikærterne ikke skal koges.
Kom alle ingredienser i en foodprocessor og hak det jævnt og fint.

Tænd ovnen på 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.

Form farsen til kugler, placer dem på bagepladen og pensel dem med olivenolie.
Sæt pladen i ovnen og bag falaflerne gyldne og sprøde i 20 - 25 min.

Server falafler varme med tahindressing og salater.

TIP: Falaflerne er fryseegnede. Tag det ønskede antal op af fryseren og lun den i oven ved 150 grader i 10-15 min.


FOTO & STYLING: Maria - Vanløse Blues
OPSKRIFTER: Maria - Vanløse Blues
GEAR & GREJ: Magimix Foodprocessor
REGI: -

// Opdateret 20/3 - 2016 //

58 kommentarer:

  1. Ih, den må prøves den opskrift. Jeg har faktisk også lige lavet falafeler her til aften - og de blev sgutte et hit...og jeg har muligvis luret miseren...jeg kogte mine kikærter. Det ser godt nok indbydende ud, det der.

    kh
    Trine

    SvarSlet
  2. ja det dur desværre ikke med kogte kikærter, du skal helt sikker prøve de her - SÅ gode :-)

    SvarSlet
  3. Uhmn det smager så godt! Jeg er FAN af falafler....

    Tak fordi du fandt mig - nu vil jeg da fölge dig her i blogland også!

    // Marian

    SvarSlet
  4. Hej marianne - du skal være så velkomme her også :-)

    Jeg kan rigtig godt li dig blog, den er spækket med lækre opskrifter.

    Og tak for du fandt mig også

    kh maria

    SvarSlet
  5. Chilichutney, det lyder virkelig lækkert. Er der en opskrift, eller hvor kan jeg erhverve mig et glas?

    SvarSlet
  6. Chilichutneyen er simpelthen så lækker! Men desværre ikke noget jeg selv har lavet. jeg har købt det fra en økologisk take away sted der hedder Take Me Home
    http://www.take-me-home.dk/ de ligger på Nordre Fasanvej 162 på Frederiksberg.
    Jeg har dog købt mit glas på det økologiske marked i valby hvor de har en bod hver lørdag - prøv den, den er så lækker :-)

    SvarSlet
  7. Så fandt jeg opskriften! Øj, hvor jeg glæder mig til at prøve den. Er virkelig overrasket over, at de ikke skal koge og er det der gør at jeg har mod på at give mig i kast med den. Tak for god inspiration :0)

    SvarSlet
  8. Det var så lidt Heidi (-;
    Jeg håber du tør kaste dig ud i dem, de er slet ikke så svære at lave (-;

    Kh Maria

    SvarSlet
  9. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  10. Har lige lavet falaflerne og de var fantastiske. Et kæmpe plus at de er så nemme at lave, ikke noget med at stå og stege dem alle i olie.

    De kan klart anbefales og skal helt sikkert laves herhjemme igen :)

    SvarSlet
  11. Hvordan fordøjes de, når de ikke er kogte? Spændende blog du har. Glad for jeg har fundet den! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt du er glad for at du har fundet min blog, jeg håber du finder en masse spændende retter ;)

      Kikærterne fordøjes fint, du har ret, de er ikke for kogte. Men det bliver jo tilberedt når de bliver enten bagt eller stegt (;@

      Slet
  12. Er ikke vant til at bruge loppefrøskaller, fandten pakke husk loppefrøskaller i netto som var et "medicinsk " produkt mof hård mave og andre ting. Er det den slags man skal bruge eller er der andre udgaver?


    SvarSlet
    Svar
    1. Husk eller loppefrøskaller er meget fiberholdigt derfor bliver det også brugt som et " medicinsk " produkt. Jeg køber altid bare loppefrøskaller fra Urtekram da det et dem jeg er vant til at bruge, der er lidt forskel på dosseringen men du kan altså sagtens bruge det er på pakken hedder HUSK

      Slet
  13. Jeg har nu prøvet at lave disse falafler og de er vildt lækre! Jeg synes dog, at det var lige svært at blende det til finkornet masse. Har du et godt trick til det? Det kan også være, at det er mig, der er for utålmodig :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tænker måske det har været dig der var lidt for utålmodig ;) eller måske har en anden fortolkning af hvad finkornet konsistens er... det vigtigste er at falaferne kan hænge sammen og at de smage godt :-)

      Slet
  14. Kan jeg erstatte loppefrøskallerne med mel? I så fald, hvor meget :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ork ja det kan du sagtens - hvor meget ved jeg dersværre ikke. Du må prøve med lidt ad gangen fx. 1 spsk og fortsætte til massen er god og sammenhængende uden at være knas tør ;)

      / Maria

      Slet
  15. Tak for god opskrift - har lige testet den med sorte kikærter (og grøn juice pulp i stedet for persille) De blev gode!

    SvarSlet
    Svar
    1. det er jeg super glad for at høre ;)

      Slet
  16. Kan man opbevarer dem på køl og hvor længe ?

    SvarSlet
    Svar
    1. De kan sagtens opbevares på køl, her holder de sig 4-5 dage.
      De kan også fryses ned ;)

      Husk blot at varme dem igen inden de servers, ellers bliver det en tør oplevelse ;)

      Ha en skøm weekend
      Kh Maria

      Slet
  17. Jeg lavede disse falafler til aftensmad idag og de var et stort hit! Fik tilmed masser af ros af manden, som mente at jeg sagtens kunne lave dem igen. Og så er det perfekt at opskriften er så nem og at det kan laves i forvejen. Det er lige sådan noget man har brug for med et spædbarn på to uger og et vuggestuebarn på halvandet der skal have opmærksomhed når hun kommer hjem og derfor ikke lever meget tid til madlavning;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jeg bare så glad for at høre Helle - dejligt i syntes så godt om falaflerne, de hører også iblandt favortitterne her hjemme :)

      Slet
  18. Hvor mange falafler bliver der ca. af de mængder, du angiver i opskriften?

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh jeg kan desværre ikke huske antallet, men en bradepande fuld bliver det da ihverfald til ;)

      Slet
  19. Findes der et alternativ til loppefrøskallerne?

    SvarSlet
  20. Findes der et alternativ til loppefrøskallerne?

    SvarSlet
  21. Hej Maria,
    Elsker dine opskrifter �� Hvilken dip vil du servere til dine ovnbagte falafler? Takker. Bh Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette,

      Hvor er det dejligt at høre du elsker mine opskrifter ;)

      Tahindressing, tzatziki, hummus eller creme fraiche dressing passer godt til falaflerne ;)

      God weekend
      kh Maria

      Slet
  22. Hvor kan man finde loppefrøskaller :)?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan man i fx. Irma og andre velassorterede super markeder, eller i helskosten ;)

      Slet
  23. det er også det man kalder HUSK - det bruger jeg i hverttilfald :-)

    SvarSlet
  24. Jeg køber HUSK - i Kvickly ( den grønne) det er også loppefrøskaller

    SvarSlet
  25. Kære Maria ,
    skal der 3 tsk salt i dem ? lavede dem i sidste uge og de var ikke til at spise :-(

    SvarSlet
    Svar
    1. Brugte du bordsalt?

      Jeg bruger kun flagesalt i mine opskrifter - beklager hvis det ikke er fremgået tydeligt nok.
      Jeg retter den nu ihverfald ;)

      Slet
    2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

      Slet
  26. Hej Maria. De ser lækre ud!! Er det varmluft eller almindelig ovn du bruger? :)

    SvarSlet
  27. Hej Maria! Super mega lækker opskrift! Kan man bruge dåse kikærter i stedet for?

    Og tusind tak for den mest perfekte blog!

    SvarSlet
    Svar
    1. Først og fremmet tusind tak for de søde ord - ih hvor bliver jeg altså glad for dem! TAK!

      Du kan desværre ikke bruge dåse kikærter her, kikærterne her skal være ukogte.
      Dem fra dåse vil give en meget porrøs falafel.
      Så i blød dem de tørre kikærter - de er også meget billigere ;)

      Slet
    2. Det var bestemt så lidt!

      Super!Tusind tak for det hurtige svar! :D

      Slet
    3. Vil blot tilføje at man altså uden problemer kan lave de bedste falafler med kikærter fra dåse! Mine er i hvertfald gang på gang blivet en kæmpe succes :-)

      Slet
  28. Kære Maria, tak for aldrig at fejle i at udfordre og overraske mig. Jeg kæmper en ihærdig, dedikeret og underholdende kamp med dine opskrifter. Jeg, som aldrig troede, at jeg skulle følge en madblog!
    Mit evige problem er dog, at jeg er for fattig og for flyvsk til en foodprocessor.
    Kan man bruge stavblender til dine opskrifter - som fx falaflerne her?
    Den er nemmere at flytte fra fremleje til fremleje.
    Kh - og tak for dig!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ih altså hvor er du sød! Tusind tak!
      Du vil til langt de fleste af opskrifterne hvor jeg bruger foodprocessor sagtens kunne bruge en stavblender istedet. Det tager selvfølgelig lidt længere tid, men det endelige resultat vil næsten hvis ikke blive helt det samme ;)

      Slet
    2. Fedt fedt fedt, tusind tak, Maria! :)

      Slet
  29. Tak for lækker aftensmad ;)
    Jeg har altid været bange for at lave falafler, fordi jeg ikke tænkte de ville leve op til mine forventninger. MEN namenam!!! De var et hit hos mor, far og Alfred på 8 måneder. Vi spiste dem alle, så jeg må lave en portion mere :)

    SvarSlet
  30. Jeg lavede dem i går aftes. Det var så nemt og det smagte SÅ godt. Godt jeg lavede dobbelt portionen :)
    Tak for en virkelig fin blog med mange rigtig gode opskrifter.
    Mvh Majbritt

    SvarSlet
  31. Hej Maria
    Skal der ikke tahin i disse falafler?
    Mvh Louise

    SvarSlet
  32. Hej Maria
    Dejligt med en opskrift på falafler, som ikke skal i friture. 😊 Hvad er forskellen ved at bruge flagesalt fremfor alm. groft salt eller havsalt?
    Mvh. Helle

    SvarSlet
  33. Vi lavede dem i går, og de smagte rigtig godt. Men de var dog ret tørre :(
    Måske vi blot skal have lidt vand i dejen, men har du bedre bud?

    SvarSlet
  34. Jeg brugte korgte kikærter og det fungerede fantastisk godt :) De blev ikke tørre

    SvarSlet
  35. Jeg kogte kikærterne og selve falaflerne blev altså super lækre. Jeg fandt dem ikke tørre, men meget lækre! :) Penslede dem med alm. vand og det fungerede også super godt

    SvarSlet
  36. Kan man godt bruge kikærter fra dåse?

    SvarSlet
  37. Øj, hvor er de gode...lavet med blender er svært men ladesiggøreligt...næste gang jeg har for mange penge = foodprocessor.. Og en nem opskrift!! *bøvs*

    SvarSlet
  38. Hej!
    Jeg har aldrig lavet falafler før, men har fået anbefalet din opskrift. Jeg har lidt spørgsmål:
    1. Bagepulver? Hvad virkning har den?
    2. kan man erstatte chili, koriander og spidskommen men en skefuld sambal oelek
    3. Der står kikærter i tørvægt. Så tænker jeg dem man køber på pose og selv tilbereder, men i opskriften lyder det mere som dem fra dåse? Mener du drænet vægt?
    4. Hvis man på forhånd ved, at de skal i fryseren, er det så en fordel at bage dem i lidt kortere tid?
    Glæder mig til at læse dine svar, så jeg kan komme igang med at bage falafler! :)

    SvarSlet